bewust

Inmiddels zijn we al over de helft van de Zero Plastic Week en dus vond ik het weer tijd voor een persoonlijke update! Uiteraard ben ik dagelijks met plastic in aanraking gekomen dus heel wat plasticmomenten om over te schrijven.

Donderdagochtend was ik vrij. Tijd voor een heerlijk kopje koffie, natuurlijk kon een lekkere zoete snack daarbij niet ontbreken. Ik besloot twee appelflappen te gaan halen. Stiekem hoopte ik dat één  van de winkeltjes op het station de appelflappen in een papieren zak zou verpakken, dat leek me het beste verpakkingsmateriaal. (Helaas moest ik nog een stuk fietsen dus de flappen zonder verpakking meenemen was geen ideale oplossing.) Tot mijn grote verbazing voldeed  de eerste de beste winkel waar ik binnenstapte al aan mijn eis van de papieren zak. Om daarachter te komen had ik bij binnenkomst vluchtig een blik geworpen op, naast, in en achter de vitrine. Appelflappen zag ik in de vitrine liggen, de papieren zakken daarachter.  ‘Mag ik twee appelflappen  alstublieft?’  De verkoper pakte de appelflappen in, ik pinde het totaalbedrag en nam vervolgens de appelflappen aan. ´Of wilt u er een tasje omheen?’, vroeg de verkoper. ALARMBEL! ‘Nee, nee bedankt ik hoef geen tasje.’  Toen ik de HEMA uitliep en de  zakjes omdraaide rinkelde wederom mijn alarmbel.  Shit! Aan de achterzijde van de papieren zakjes (of voorzijde, het is maar hoe je het bekijkt) zat een klein stukje plastic doorkijkfolie. Daar ging ik al…

Denk je zo goed je best te doen, ga je bij de eerste, de beste aankoop op de dag alweer de mist in. Tsjonge jonge. Nu ik trouwens zo bewust bezig ben met plastic, en de voorkeur geef aan een papieren zak vraag ik me tegelijkertijd af hoe het met papieren verpakkingen is gesteld. Zit daar niet sneaky een half tropisch regenwoud aan bomen in verwerkt? Na een klein beetje research bleek dit niet het geval te zijn. Pfieuw! Al staan die productiebossen waarover wordt gesproken me ook tegen…

Gelukkig heb ik deze week ook een heel (zeker op lange termijn) goede, milieubewuste aankoop gedaan die mijn plasticverbruik nog iets verder terugbrengt. Omdat ik graag een flesje water mee op pad neem en mijn plastic flesjes water over het algemeen na een paar weken  aan vervanging toe zijn besloot ik de zogenoemde Dopper aan te schaffen. Want je begrijpt, ik schaf nu natuurlijk geen plastic flesje aan. De Dopper is een waterfles die bovendien veel langer mee gaat, makkelijk opnieuw te vullen is met kraanwater, bestand is tegen een schoonmaakbeurt in de vaatwasser en te verkrijgen is in allerlei toffe kleurtjes.

Dus daar ging ik. In een halfuurtje pauzetijd racete ik van de ene naar de andere kant van het centrum op zoek naar dat ene verkooppunt van jawel, de Dopper. Nu maar hopen dat ze deze milieubewuste waterflesjes op voorraad hadden, het liefst apple green. Ik stapte binnen, het bezoekersbelletje rinkelde luid en voordat een verkoopmedewerker ook maar de tijd had om mij aan te spreken zag ik ze al staan, ook de appelgroene! Zonder twijfel trok ik er eentje uit de schappen en liep naar de kassa. Ik ben nu dus de trotse eigenaresse van een appelgroene Dopper.

Ook al verloopt mijn plastic vrije week dus  niet geheel plasticvrij ik probeer in ieder geval wel mijn steentje bij te dragen aan een beter milieu. Hoe zit dat bij jullie lieve lezers?

Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook

It's only fair to share...