Een lesje namen geven

Volgende week is het zover, je mag eindelijk je schattige pup ophalen. Voor het zover is moet je natuurlijk nog wel even een passende naam bedenken. Het liefst ook een originele. Die klus is zomaar niet geklaard, daar komt heel wat bij kijken. Uit eigen ervaring enkele tips op een rijtje:

1. De naam moet passen bij een huisdier

Dat lijkt mij niet meer dan logisch, toch verschilt die mening per persoon. Zo bleek toen ik eens een bestelling opnam op het terras:

  • Wat mag het zijn mevrouw?’
  • ‘Voor mij graag een bitter lemon. Mijn man lust wel een cassis.’
  • ‘Prima, komt er aan mevrouw.’
  • ‘Oh en voor Xander graag wat water als dat kan?’
  • ‘Ja, natuurlijk kan dat. Spa rood of spa blauw?’
  • ‘Gewoon een bak kraanwater?’
  • ‘Xander is onze teckel. Mijn man is even vlug een rondje met hem lopen. Ze zijn zo terug.’

Dus…

Die naam is al een beetje dubieus, maar de manier waarop?! Kijk, onze hond heet bijvoorbeeld Sepp. Daar zullen de meningen ongetwijfeld ook over verdeeld zijn. Laatst liep ik in de winkelstraat, toen een moeder haar zoontje toesprak: ‘Sepp, bij mama blijven!’ Zo iemand hoort vast niet graag dat wij onze lompe, kwijlende Berner sennenhond dezelfde naam hebben gegeven. Al is Sepp ouder dan het kind in kwestie, dat net uit de buggy waggelt.

Goed, om even het onderscheid weer te geven: Ten eerste gaat Sepp niet mee naar het terras en ten tweede, als dat al zo zou zijn, vraag ik als baasje eerder iets in de trant van: ‘Hebben jullie toevallig ook een hondendrinkbak?’ Of ‘Kan onze hond wat water krijgen?’ Natuurlijk is Sepp een volwaardig gezinslid maar enig verschil moet er wezen, nietwaar?

2. Het verklein naampje

Ik plaatste laatst een foto van Sepp op facebook met het onderschrift ‘Seppie.’ In dit geval ziet men meteen dat Seppie niet ‘ie’ is. Ik maak wel eens anders mee. Waar denken jullie aan bij de naam Vlekkie? Ik dacht dus echt: ach gos, wat schattig. Een lief, klein, knuffelbaar schoothondje met vlekken. Nee, hoor. Het betrof een Deense Dog ter grootte van een Shetlandpony. Maar, hij had wel vlekken…

Andersom kan het natuurlijk ook. Tijdens mijn hardloopronde kwam ik enige tijd geleden een vrouw tegen. Zijzelf was de hoek al om, haar hond nog niet. Ik zag dus alleen de vrouw en hoorde haar roepen: ‘Lobbes kom!’ Ik dacht op dat moment: ik kan nu maar beter heel snel plaats maken voor de hond in kwestie, want er komt me zo toch een lomp bakbeest de hoek om stormen. (Of ben ik nu de enige die Lobbes associeert met groot en lomp?) Zijn bazin in ieder geval niet want in plaats van een hond zo groot als een kalf kwam er een keffertje zo klein als een hamster aangesneld. Ik heb het duo nog ongeveer een minuut met open mond staan nakijken. Lobbes?!

3. Sommige namen zijn weggelegd voor een bepaald soort huisdier

Zo heten in Nederland negen van de tien konijnen Snuf en gaan katten over het algemeen door het leven als Okki, Minoes of Tijgertje. Een poging doen tot origineel zijn, pakt niet altijd goed uit. Ik krijg bijvoorbeeld lichtelijk medelijden met een konijn genaamd ‘Rex’, een kat die de rest van zijn leven vastzit aan ‘Lassie’ of ‘Scooby Doo’ of een hond die pal naast zijn baasje blijft lopen zodat deze niet hoeft te roepen: ‘Kitty hier!’

Natuurlijk moet je als baasje zijnde een bepaalde feeling hebben voor het geven van de juiste naam. Huisdieren van mensen die hun eigen kind al ‘Amazing’, ‘Adolf’ of ‘Succes’ noemen kunnen misschien beter gaan voor de autoweg naast het huis of anders een plekje in het asiel.

 Tip: Geef je huisdier nooit een naam van een voorwerp. Wellicht hebben jullie mijn blog over Frisbee gelezen, dan weet je waarom. Beetje frappant ook dat ik nu deze blog schrijf want volgens mij is Frisbee toch nog steeds het toppunt in de lijst van slechtst gekozen naam voor je huisdier.

Geniet van deze druilerige dag!

Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook

It's only fair to share...