NORMA, YOU ROCK!

Eh, who the fuck is Norma?! Hoor ik jullie nu denken.

Dat zal ik haarfijn uitleggen.

Ik leerde de 90-jarige Norma afgelopen week ‘kennen’ onderweg naar stage. Momenteel loop ik stage in de wijkverpleging vlakbij Nijmegen en zit ik iedere ochtend braaf om 06:50 in de bus. Tijdens mijn stagedagen zie ik veel leeftijdsgenoten van Norma. Een duidelijk verschil tussen deze leeftijdsgenoten en Norma is echter dat Norma nog enigszins goed te pas en helder van geest is. Ik besef me dan ook dat lang niet iedereen op 90-jarige leeftijd de mogelijkheid heeft om in de voetstappen van Norma te treden.

Toch heeft ook Norma zware life-events te verduren gehad. Ik kwam er tijdens die busrit achter dat Norma nog niet lang geleden haar man is verloren aan de gevolgen van kanker, Norma voelde zich eenzaam in het huis waar ze altijd samen hebben gewoond. Daar bleef het niet bij, onlangs is bij Norma zelf ook de diagnose kanker gesteld.

Een rits aan behandelingen als chemotherapie en bestralingen was wat de kwieke Norma te wachten stond. De medicijnen doen de tumor slinken en zouden haar ‘genezen’, de bijwerkingen daarentegen maken ziek, zwak en misselijk. Terwijl ik het verhaal van Norma in me opnam, maakte ik algauw de vergelijking met de bestseller ‘de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’. Geen vieze medicijndrankjes na een dag lamlendig op bed te hebben doorgebracht maar met een biertje in de hand plaats nemen in een plastic klapstoeltje voor de camper na een avontuurlijke rit door prachtige berglandschappen.

In plaats van een laatste levensfase in steriel witte behandelkamers besloot Norma namelijk ‘de benen te nemen’. Niet door een raampje, maar gewoon door de vraag van de arts: ‘How would you like to proceed?’ als volgt te beantwoorden: ‘I’m 90 years old, I’m hitting the road!’

Inmiddels is Norma een halfjaar op reis en rijdt ze alle staten in Amerika langs. Eerder bezocht ze verschillende plaatsen in Europa en reisde ze af naar China, zo is te lezen in de Metro van dinsdag 1 maart. Ik ken Norma dus enkel van een artikel in het nieuwsblaadje Metro. Het bericht, inclusief de foto van een met bier in haar hand proostende bejaarde vrouw, inspireerde me.

Ten eerste omdat Norma laat zien dat patiënten zelf de regie in handen hebben en baas zijn over hun eigen lichaam. Ten tweede omdat ik Norma en haar besluit cool vind. Jij ook? Neem dan vooral een kijkje op de facebookpagina Driving Miss Norma en volg de reisavonturen van de 90-jarige.

Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook

It's only fair to share...