Lang leve het sociaal wenselijke antwoord

Vriendenboekjes deel 2

Gelukkig bestaan vriendenboekjes niet geheel uit vragen die beantwoord worden met in het achterhoofd de stereotype beeldvorming omtrent jongens en meisjes. Ook eenvoudigere vragen als ‘wat is je lievelingseten?’, passeren de revue. Ik wil hiermee niet zeggen dat deze antwoorden interessanter zijn om te lezen. Ieder kind verkiest namelijk poffertjes, pannenkoeken en patat boven spinazie en spruiten. Ach, het is mama (of papa?!) gegund om ook een antwoord zonder wikken en wegen te kunnen noteren.

Toch is zo’n vriendenboekje naar mijn idee best een confronterend ding. Vragen als ‘mijn beste vriendjes zijn…?’ zouden zomaar kunnen leiden tot heftige schoolplein-momenten waarbij Jannie de harses van Tina wil inslaan omdat Tina (of eigenlijk de moeder van Tina) even was vergeten te vermelden dat Jannie toch ook wel een goede vriendin van Tina is, of was.

Hoe moeilijk denk je overigens dat het is voor het kind dat als allereerst in een vriendenboekje mag schrijven. Geen vergelijkingsmateriaal, niks! De antwoorden die hij/zij noteert zijn leesvoer voor alles en iedereen die het boekje na hem of haar in ontvangst mag nemen. Een eer misschien om als eerste in zo’n boekje te mogen schrijven maar daarnaast waarschijnlijk hoofdpijnveroorzaker nummer één als het gaat om het noteren van de ‘juiste’ antwoorden.

Kinderen zijn nu eenmaal heel hard in hun uitingen naar elkaar. ‘Kijk jij naar Sesamstraat? Dat kijkt mijn broertje van twee jaar ook’, ‘wil jij schilder worden? Mama zegt dat iedereen kan schilderen en je daar helemaal niet slim voor hoeft te zijn’ of ‘is jouw lievelingsdier een rat? Gadver, jij bent echt wel vies!’

Mensen willen uniek zijn, maar als puntje bij paaltje komt zijn ze toch het liefst gelijk aan anderen personen in hun omgeving. Sociaal-wenselijke antwoorden zijn de uitkomst. We eten als kind dus het liefst pannenkoeken of patat, ons lievelingsdier is een dolfijn, beer of hond en we kijken naar tv-programma’s die klasgenootjes (die eerder dan ons in het boekje hebben geschreven) natuurlijk ook kijken.

Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook

It's only fair to share...