(N)O dennenboom

 De eerste week van januari zit er op. Hoog tijd om onze vensterbanken te ontruimen van alle cheap-ass kerstdecoratie. De lichtjes uit de heg, de krans van de voordeur, het op 31 december nog vluchtig maar tevergeefs gekochte staatslot bij het oud papier en negen van de tien overbodige kerstcadeaus richting kelder. Oh ja, wie tuigt de kerstboom eigenlijk af? 

In menig huishouden leidt die ‘gezellige’ dennenboom jaarlijks tot ongezellige situaties. Een echte, een neppe, een groene, een witte, een grote of een kleine, lampjes in de knoop, lampjes kapot, veel of weinig, ballen van glas of stuiterballen en in welke kleur, wel een piek, geen piek, de kat die een sprong waagt; naar de boom maar in de kerststal belandt, Maria onthoofd,  Jesus’ krib aan diggelen, schaap dood.

We zijn er maar druk mee. Of ja we? Op de dagen dat de kerstbomenverkoop als een tierelier ging, lag ik met mijn luie reet in de fauteuil in onze woonkamer. Ik had eerder die week een sliert lampjes over de deurpost geslingerd en kerstballen, vier in totaal, aan de eettafellamp gehangen. Ik was tevreden. 

Geen boom?! Was een veelgehoorde vraag die me verwijtend werd gesteld. Het antwoord was eenvoudig: Nee, geen boom. Een reactie bleef niet uit: ‘Zonde, hoort er toch een beetje bij. Sfeervol en traditie en zo’. Ik moest hardop lachen. Als je het mij vraagt zijn een paar mooie dinerkaarsen en knusse Dille en Kamille waxinelichtjes ook best sfeervol. En wat betreft groen in huis hoor je me überhaupt niet klagen met de zes kamerplanten die 2019 met mij wél overleefden.

Eh zei je nog iets over tradities? Misschien moeten we het daar gewoon helemaal niet over hebben. De tijden dat tradities een gevoel van saamhorigheid creëerden zijn we inmiddels wel gepasseerd. Is veel van wat we rondom kerst doen niet een verplichting die we onszelf opleggen. Waarom eigenlijk?! Volstaat ‘gewoon’ gezellig samenzijn niet meer? Moet daar een tafel bij die uitpuilt met gerechten waarvoor we net iets teveel stressvolle uurtjes in de keuken hebben doorgebracht. En is die berg cadeaus onder de boom echt onmisbaar? 

Ik vond de rust van het niet hebben van zogenaamde verplichtingen bevrijdend. Geen gesjouw, geen kerstballenkeuzestress, geen dennennaalden onder de boom in plaats van eraan, geen nieuwe recepten, gewoon gezonde bekende, geen shopdagen in een overvolle winkelstraat en iets milieubewuster.

Heb je de afgelopen maand toch een forse bijdrage geleverd aan onze consumptiemaatschappij en heb je jouw kerstboom niet in de fik gestoken? Dan kun je nog een milieubewuste inhaalslag maken door je te realiseren dat ‘ie mogelijk nog een jaartje mee kan. Plant hem in je tuin. Wordt er volgend jaar een paar hectare bos minder verspild aan onze ‘gezellige traditie’. Geen tuin? Adopteer dan gewoon een boom via www.adopteereenkerstboom.nl. En voor nu: leg je naakte boompje langs de weg. De gemeente komt hem deze week gratis voor je oppikken.

Succes met aftuigen!

Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook

It's only fair to share...