vrij van plastic

Deze week is het Zero Plastic Week. Van 10 tot en met 16 juni word je uitgedaagd om geen nieuw plastic aan te schaffen. Ik ben deze uitdaging aangegaan!

Geen gemakkelijke opgave. Zo werd ik vanmorgen direct op de proef gesteld. Of ik even een zak soepgroenten wilde halen als ik toch langs de super kwam. In mijn hoofd rinkelde direct allerlei alarmbellen. Eh nee?! De soepgroenten zelf waren niet het probleem maar het plastic zakje waarin ze verpakt zitten wel. Gelukkig bestaat er voor deze soepgroenten een goed alternatief, namelijk losse groenten zonder verpakking. Een losse wortel, prei, paprika, ui of courgette zonder plastic zakje aanschaffen is allemaal mogelijk.

Toch heb ik wel even perplex gestaan. Zondagavond zag ik de aankondiging van de zero plastic week voorbij komen op de facebookpagina van Greenpeace en nog geen vijf minuten later had ik me vol enthousiasme aangemeld. Come on, natuurlijk ging ik deze uitdaging aan! Al is het alleen al om deze week extra stil te staan bij mijn eigen plastic-verbruik. En stil stond ik. Midden in de supermarkt. Een aantal minuten achtereen. Ik voelde m’n mond halfopen zakken. JEETJE jongens! ik bedoel natuurlijk weet ik dat er veel producten en voedingsmiddelen in plastic verpakt zitten maar dat het bijna om het hele winkelassortiment ging… Nee, zo had ik de super nog niet eerder bekeken. Een paar minuten stond ik vol ongeloof om me heen te kijken. Het moet er ongetwijfeld heel vreemd uit hebben gezien, alsof ik uit het eerste het beste vliegtuig vanuit Malawi was gestapt en voor het eerst een moderne supermarkt bewonderde ofzoiets. Terwijl ik besefte dat mijn mond nog steeds halfopen stond maakte ik aanstalten naar de broodafdeling. Ineens drong tot me door dat dit een grote uitdaging gaat worden. Een hele grote uitdaging! Een week lang plastic verpakkingen omzeilen en toch healthy food inkopen. Ik ben benieuwd!

Dag 1 heb ik goed kunnen volbrengen. (Al moet ik eerlijk toegeven stiekem best blij te zijn met de, in plastic verpakte, voorraad eten in mijn vriezer die ik toevallig vorige week al heb ingeslagen.) Toch denk ik dat een plastic-vrije boodschap doen niet altijd even lastig hoeft te zijn. Je hoeft lang niet voor alle producten een eeuwigheid te zoeken om tot een plasic-vrije variant te komen, een paar voorbeelden:

  • brood in papieren zakken
  • losse groenten en fruit
  • mais en bonen uit een glazen potje
  • een pak hagelslag
  • een pak melk of yoghurt

voor meer informatie over verpakkingen, afval en milieu kun je prima op deze website terecht.

Maar voor nu, deze week geen plastic dus. Ik ben benieuwd hoe snel de afvalzakken van de Plastic Hero deze week vol zijn en of ze uberhaupt vol komen? Normaal sta ik wel eens perplex als ik zie hoeveel plastic een huishouden per week consumeert. Eind van deze week sta ik er waarschijnlijk van te kijken hoeveel plastic er in een huishouden wel niet bespaard kan blijven.

Weten of ik de Zero Plastic Week zonder problemen doorkom? Blijf lezen! Ben jij de uitdaging ook aangegaan?

Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook

It's only fair to share...