Wat te doen met je pensioen?

Werken, werken, werken om daarnaast flink pensioen op te bouwen, want wie wil er nu niet van z’n oude dag genieten na al die jaren arbeid? Eindelijk is het tijd voor die welverdiende verre reis, die grote familievakantie, het onderhouden van een moestuin en het oppakken van hobby’s als wandelen, golfen en fietsen. Komen die dromen werkelijk uit denk je?

Hoe zit het met ons lichamelijk en geestelijk welbevinden zo rond de 65 jaar? Ik zit net een artikel voor het vak ‘Kwaliteit en Innovatie’ door te lezen en schrik toch best een beetje van de gegeven cijfers op het gebied van de Nederlandse volksgezondheid. Gezondheidsindicatoren die een rol spelen zijn onder andere mortaliteit, levensverwachting en subjectief ervaren gezondheid.

In het jaar 2003 (blijkbaar maakt de HAN (nog) geen gebruik van de meest recente vakliteratuur?!) bleek dat vrouwen (met een gemiddelde van 80.9 jaar) ouder worden dan mannen (die ruim de 76 jaar halen). Genoeg tijd dus om eens lekker van dat pensioentje te genieten.

Ai, iets te optimistisch gedacht. De levensverwachting zonder lichamelijke beperkingen ligt namelijk een stuk lager. Die komt voor zowel mannen als vrouwen op een magere zeventig jaar uit. Daarnaast bestaat er nog zoiets als de levensverwachting in goede geestelijke gezondheid ( voor zowel mannen als vrouwen 69 jaar) en de in goed ervaren gezondheid, waar mannen slechts de 62,2 jaar halen en vrouwen niet meer dan 61,1 jaar.

Dat het mooie pensioentje lang niet altijd wordt besteed aan datgene waarvoor is gespaard, lijkt me dus geen vreemde gedachtegang. Daarbij komt dat men straks ook nog eens mag, of eigenlijk moet, doorwerken tot de 67 jaar. Wie weet werkt de jeugd van tegenwoordig tegen die tijd wel door tot hun 75e levensjaar door? Welke gek stapt er vervolgens met al z’n gebreken en geestelijke ongemakken nog in het vliegtuig naar een ander continent en wie heeft er dan de kracht nog om zijn golfstick een flinke zwieper te geven?

Voor degenen die vinden dat ik overdrijf en ietwat pessimistisch ben ingesteld, heb ik uiteraard ook nieuws. Tijdens mijn zoektocht naar recentere cijfers van het CBS stuitte ik op dit positieve artikel. Hieruit blijkt dat de levensverwachting zonder lichamelijke beperkingen voor mannen met vijf jaar zal stijgen. Bij vrouwen stijgt deze levensverwachting met vier jaar. Ook het aantal jaren in goed ervaren gezondheid gaat omhoog.

Daartegenover staat wel dat het aantal jaren in niet goed ervaren gezondheid ook lichtelijk zal toenemen. Tja, de een heeft een Duracell-batterij als lichamelijke motor, de andere een batterijtje van de Action. Eén ding is zeker: over welke batterij je ook beschikt, ze stoppen er vroeg of laat allemaal mee. De vraag is wanneer.

Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook

It's only fair to share...